Passa al contingut principal

HARRY TAGE: LA SERP EMPLOMALLADA, DE JACOPO OLIVIERI

Tenim aquí el primer volum d'una saga que mereix de totes totes tenir ressò en l'àmbit de la literatura infantil i juvenil. Raons? Per combinar acció, versemblança i divulgació científica, una mica en la línia d'Indiana Jones. El protagonista, Harry Tage, és un jove científic d'allò més peculiar. Viu en les dependències d'un museu que va de mal borràs a conseqüència de la crisi econòmica, no l'actual, sinó la Gran Depressió del segle passat.
Enmig d'un congrés de paleontologia, el nostre heroi rep una informació privilegiada, que pot posar en entredit el discurs oficial en aquesta matèria. D'aquí que el jove s'embarqui en una aventura que literalment deixa sense alè el lector, en què hi participa una bonica reportera, Fran Boyant, i al final de la qual obtindrà la seva particularíssima mascota. Tot amanit amb dinosaures, tribus primitives i una hipòtesi suggerent: Quetzalcoatl, la serp plomada dels maies, podria ser la baula perduda en l'evolució dels dinosaures cap a les aus. D'aquesta manera mitologia i ciència es complementen. Entreteniment en estat pur i reflexió es donen la mà sense complexos. Una delícia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis , de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però

NOVES INQUIETUDS POSADES EN MARXA

  Un grapat de recursos, vistosos però que alhora propicien un acostament "diferent" a l'àrea de Llengua i literatura.  Només cal clicar l'enllaç per accedir al padlet en qüestió.

LA NIT DE LA PAPALLONA, DE MARGARIDA ARITZETA

El premi Barcanova de literatura juvenil 2013 és una història duríssima. La M inicia un procés de metamorfosi, enfrontada al món tot buscant-hi un lloc, fregant la malaltia mental. Als seus somnis d'esdevenir música, s'hi suma l'amor, ambivalent i encarnat per un noi de la seva edat i per un misteriós veterà de guerra balcànic. La clau de volta serà una nit d'excessos, comiat de l'estiu i tal vegada de la vida tal com la M i els seus acòlits la concebien abans d'un fet terrible i confús. La història, plena de sordidesa, abandó, incomprensió, rebel·lia amb causa (o no), nihilisme... no future , en definitiva, no deixa de ser un intent de respondre a la pregunta bàsica: qui sóc jo? La nit de la papallona és una novel·la difícil, tant pel que diu per com ho diu, gens amable i que ofereix poques esperances. No cal enganyar els joves amb mons de llaminadura presidits per un simpàtic ratolinet d'obscures intencions, però segurament hi ha un terme mig.