Passa al contingut principal

A L'IES MEDITERRÀNIA, DEL MASNOU

Amb l'Anna Muñoz, que va tenir l'amabilitat de convidar-me

Amb els joves lectors de l'institut

Convé sortir de tant en tant del context habitual, de l'anomenada zona de confort, i sotmetre's a l'auditoria d'enfrontar-se a públics diferents. Com ahir mateix. M'havien convidat a parlar de Música amagada, lectura obligatòria a 2n d'ESO, però vaig creure que els havia de parlar de la necessitat d'anar amb els ulls ben oberts pel "llegir" el món i de la necessitat de "créixer". No, no cal convertir-se en un heroi, però sí que vaig proposar la idea de convertir-se en "escriptors" o fins i tot "cineastes". El millor: compartir idees i punts de vista amb altres persones, perquè amb l'intercanvi només es pot guanyar.

Comentaris

 1. Ha estat una xerrada molt interessant i trobo que vostè s'ha explicat d'una manera molt curiosa i que ha fet que la presentació tant del llibre en sí com dels herois hagin estat excel.lents.

  Iker Lloveras, alumne 2n ESO A
  IES Mediterrània

  ResponElimina
 2. Des del meu punt de vista, el llibre està molt ben escrit, el lèxic que s'utilitza és adequat a la nostra edat i, a més a més, és bastant curt, per tant, permet que el lector pugui llegir d'una manera més àgil.

  També trobo que el títol és molt encertat, però, voldria que tothom que l'ha llegit pugui conèixer l'autor i com aquest es desenvolupa: parlant amb naturalitat i atenció cap als joves. Penso que la xerrada que vam tenir ens va ser d'ajut per poder entendre millor aquesta novel·la i, per descomptat, l'esforç i el llarg procés que comporta escriure'n una.

  Gabriel Molina - IES Mediterrània

  ResponElimina
 3. Marta: La presentació a la pantalla ha estat senzilla i elegant. El fet de no parlar només del llibre ha fet que sigui més interessant.

  ResponElimina
 4. Raquel: M'ha semblat una presentació molt interessant i clara. M'ha agradat que vingués i poder saber més coses sobre vostè. Espero poder llegir més llibre seus i el felicito per la bona presentació.

  ResponElimina
 5. Crec que la xerrada amb vosté ha estat dinàmica. En el meu cas, m'ha agradat parlar una mica dels temas com Bola de drac i Star Wars. M'ha interesat el booktrailer, i ha estat original.
  M'ha interesat el tema de inici-proposta-acabament-canvis-triomf.
  Crec que ha estat molt agradable.

  Ferran Perelló Pastor Institut Mediterrània

  ResponElimina
 6. Moltes gràcies pels vostres comentaris, tots fruit d'una reflexió interessant! Va ser molt enriquidor per a mi poder compartir amb els nois i noies de 2n d'ESO idees sobre lectura i heroisme, que en la vida real tenen un abast més gran del que no ens pensem. Us convido que totes dues coses siguin més que una anècdota i que tingueu un molt bon sant Jordi!

  ResponElimina
 7. El llibre música amagada és molt bo, i hi han parts en que es manté la intriga i això fa que el llibre sigui més interessant.


  Alejandro Gómez, Institut Mediterrània

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis , de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però

NO VENIMOS DEL LATÍN, DE CARME JIMÉNEZ HUERTAS

Confesso que en una primera instància, com a romanista, no em podia mirar un títol així sinó amb una certa condescendència. L’agosarament del text, ja des de bon començament, em va engrescar a la lectura, convençut que acabaria descobrint on trontollava l’entramat. Doncs no. A la llum d’unes poques afirmacions, incontestables de tan lúcides, vaig veure com se sacsejaven un seguit de creences inalterables i inqüestionades ja des de l’època llunyana en què freqüentàvem l’Aula Magna de la sacrosanta Facultat de Filologia. Sempre havíem cregut en el dogma que el llatí que els romans van estendre per l’Imperi es va corrompre,  tot cedint el pas al llatí vulgar. Un llatí vulgar que al seu torn es fragmentaria en diverses parles, gràcies a l’acció del substrat i del superestrat i amb la correcció del grau de romanització inicial i del poder polític final. I tot això amanit amb la mediatització del poder terrenal de l’Església. Però una via d’aigua enorme apareix en aquest sòlid buc c

A BOCA DE CANÓ, DE MANEL ÀLAMO

Els adolescents, lectors o no, poden tenir moltes mancances, però saben distingir les coses autèntiques d'aquelles que no ho són. Per això cal donar-los a tastar de totes totes  A boca de canó,  un llibre que arribarà a la fibra sensible del lector per poc que s'hi acosti. Es tracta d'una història recurrent, que a mi m'ha recordat, salvant les distàncies, dues grans pel·lícules de Clint Eastwood: Million Dollar Baby i Grand Torino, i que segueix l'esquema heroic clàssic. I això no és un retret, sinó una garantia de bon ofici de l'escriptor. Un vell malcarat (o no), fracassat (això sí) pot exercir de pare/mentor i redimir un/a jove abocat a una vida sense nord. Vera és una noia sense pare, amb una mare drogoaddicta, que troba el seu únic consol xutant a porteria. I se'n surt, destrossant el vell tòpic que les noies no saben jugar a futbol. La seva vida, i la d'un entrenador sobrevingut, una vella glòria del València malbaratada, faran un tomb decisiu q