Passa al contingut principal

POE, DE JORDI SIERRA I FABRAEdgar_Allan_Poe_firma_reconstrucción.png (1228×462)

Biografia novel·lada (i novel·lesca) d’un clàssic omnipresent. L’autor retrata de manera succinta i representativa la trajectòria vital d’un Autor amb majúscula, marcada per l’orfandat, l’alcoholisme, la misèria i la depressió, i tanmateix orgullós del seu rol creatiu en un país acabat de fer. El text està disposat en forma de breus estampes on el diàlegs marquen la difícil relació de Poe amb l’entorn (el pare adoptiu, els amors frustrats o no, les penúries constants, els editors sense escrúpols). Les il·lustracions oníriques, pertorbadores, d’estètica Joan Pons, esdevenen el complement perfecte d’allò que llegim. A destacar la identitat (motivada) Edgar del text = corb de les il·lustracions. Un corb que evoluciona fins a empetitir-se en el tràgic final. Encara un encert més: el text intercala fragments escollits de l’obra, tot convidant-nos a aprofundir-hi.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis , de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però

NOVES INQUIETUDS POSADES EN MARXA

  Un grapat de recursos, vistosos però que alhora propicien un acostament "diferent" a l'àrea de Llengua i literatura.  Només cal clicar l'enllaç per accedir al padlet en qüestió.