Passa al contingut principal

ELS ERRORS ORTOGRÀFICS TENEN SOLUCIÓ?

Provocació o "probocació" (perquè la paraula surt de la "boca")?
El coneixement de les convencions gràfiques forma part del bagatge cultural més bàsic. Tant és així que les faltes d'ortografia generen desconfiança envers qui les comet. A les escoles i instituts, en ocasions, els arbres no deixen veure el bosc, i el temps dedicat a les tendències de torn va en detriment de l'ideal d'aprendre a comunicar-se amb senzillesa, eficàcia i correcció. L'aprenentatge de l'ortografia hauria de contemplar la reflexió (ensenyar a pescar) i el joc que l'estimuli, sense deixar de banda el vessant comunicatiu i transversal. Ras i curt: per escriure bé cal escriure (i llegir) sovint. La sopa d'all, vaja. El paper del dictat i el tractament multicanal i integrador (escrivim per fixar el pensament) hi són fonamentals.
Fa un parell d'anys vaig dur a terme uns quaderns d'ortografia per a l'ESO per a Barcanova. Se'n va publicar primer una versió catalana (Lletres a lloc), i més tard, l'editorial va considerar adaptar-ne la metodologia per al castellà, amb el mestratge de la Francisca Ezquerra (Letras en juego). Aquest enllaç mena cap al blog del curs que vaig impartir sobre la qüestió a l'Escola d'Estiu de Rosa Sensat i que s'ha ofert en diverses ocasions.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis , de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però

NOVES INQUIETUDS POSADES EN MARXA

  Un grapat de recursos, vistosos però que alhora propicien un acostament "diferent" a l'àrea de Llengua i literatura.  Només cal clicar l'enllaç per accedir al padlet en qüestió.

LA NIT DE LA PAPALLONA, DE MARGARIDA ARITZETA

El premi Barcanova de literatura juvenil 2013 és una història duríssima. La M inicia un procés de metamorfosi, enfrontada al món tot buscant-hi un lloc, fregant la malaltia mental. Als seus somnis d'esdevenir música, s'hi suma l'amor, ambivalent i encarnat per un noi de la seva edat i per un misteriós veterà de guerra balcànic. La clau de volta serà una nit d'excessos, comiat de l'estiu i tal vegada de la vida tal com la M i els seus acòlits la concebien abans d'un fet terrible i confús. La història, plena de sordidesa, abandó, incomprensió, rebel·lia amb causa (o no), nihilisme... no future , en definitiva, no deixa de ser un intent de respondre a la pregunta bàsica: qui sóc jo? La nit de la papallona és una novel·la difícil, tant pel que diu per com ho diu, gens amable i que ofereix poques esperances. No cal enganyar els joves amb mons de llaminadura presidits per un simpàtic ratolinet d'obscures intencions, però segurament hi ha un terme mig.