Passa al contingut principal

ELS JOCS DE LA FAM , DE SUZANNE COLLINS


Quin serà el llegat de l' home actual ? Suzanne Collins s'atreveix a posar el dit a la nafra en una trilogia adreçada al públic juvenil , el primer volum de la qual és l'esmentat al títol.
El canvi climàtic s'ha consumat i els Estats Units han desaparegut per esdevenir una amalgama discreta de districtes, anomenada sarcàsticament Panem, sotmesos tots amb mà fèrria a un Capitoli. La manera de subjugar la gent és la fam, una fam literal, no metafòrica. I per recordar-ne la preeminència, dos adolescents de cada districte són elegits anualment per sorteig per participar en els Jocs de la Fam, transposició cruel dels reality shows nostres (aquests serien els circenses que complementarien el Panem). El guanyador o guanyadora serà qui es mantingui viu l'últim, malgrat les trampes , traïcions o antipaties d'espectadors i (atenció!) patrocinadors.
Katniss, una jove caçadora, es presenta voluntària per estalviar una mort segura a la seva germana petita , i com en un Laberint distòpic, li tocarà lluitar amb els monstres de la crueltat i de la traïció i fins i tot amb l'amor.
L'acció és desbocada i deixa literalment sense alè l'espectador, i la narració, més que eficaç. No cal demanar-li més. El lector expert hi trobarà referències múltiples i fins i tot hi albirarà tot de mecanismes (la trampa y el cartón), que n'hi ha. Però si, trilogia o no, amb pel·lícules o sense, malgrat la comercialitat que traspua tot plegat, l'obra serveix per incitar a la lectura i, arribat el cas , a la reflexió ètica i la rebel·lió, encara que sigui utòpica i adolescent, pagarà la pena.
Afegirem per últim que es tracta d'un llibre ideal per a la creació de booktràilers. Ho diem amb coneixement de causa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis , de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però

NOVES INQUIETUDS POSADES EN MARXA

  Un grapat de recursos, vistosos però que alhora propicien un acostament "diferent" a l'àrea de Llengua i literatura.  Només cal clicar l'enllaç per accedir al padlet en qüestió.

LA NIT DE LA PAPALLONA, DE MARGARIDA ARITZETA

El premi Barcanova de literatura juvenil 2013 és una història duríssima. La M inicia un procés de metamorfosi, enfrontada al món tot buscant-hi un lloc, fregant la malaltia mental. Als seus somnis d'esdevenir música, s'hi suma l'amor, ambivalent i encarnat per un noi de la seva edat i per un misteriós veterà de guerra balcànic. La clau de volta serà una nit d'excessos, comiat de l'estiu i tal vegada de la vida tal com la M i els seus acòlits la concebien abans d'un fet terrible i confús. La història, plena de sordidesa, abandó, incomprensió, rebel·lia amb causa (o no), nihilisme... no future , en definitiva, no deixa de ser un intent de respondre a la pregunta bàsica: qui sóc jo? La nit de la papallona és una novel·la difícil, tant pel que diu per com ho diu, gens amable i que ofereix poques esperances. No cal enganyar els joves amb mons de llaminadura presidits per un simpàtic ratolinet d'obscures intencions, però segurament hi ha un terme mig.