Ningú no dubta que per practicar esport cal un mínim d'equipament. En aquest article, en Xavier Carrasco, director editorial de Text-La Galera, du a terme una impecable apologia d'un equipament tan criticat com necessari: el llibre de text. Hi ha professionals que afirmen sense vergonya que es pot jugar a futbol amb xancletes, que és tant com dir que no calen llibres de text (i bé que en fotocopien a tort i a dret: intertextualitat o barra monumental?). Però pel poc que sabem del tema, coincidim amb l'autor que no és el mateix, per descomptat. Es pot dir més alt, però no més clar.
És possible (re)crear una Mercè Rodoreda adolescent versemblant, i que el resultat interessi tant el lector que no la coneix com el que sí (i que, conscientment o no, buscarà entre línies connexions biobibliogràfiques ). Vet aquí, doncs, Paraules, flors i pólvora . Arasa se’n surt amb gran solvència, de l’àrdua tasca de novel·lar la primera joventut de Rodoreda, que culmina amb el compromís polític i cultural, si és que cal dissociar-los. De la mà de la imaginació de l’autora (documentada, sí, però fruit de la seva creativitat), coneixem i ens creiem una Merceneta de ca seva, que es debat entre el record de l’avi i l’agraïment a l’oncle americano. També som testimonis de l’atracció per un adroguer tortosí, implicat en una xarxa tan clandestina com necessària. En acabat, descobrim que aquest personatge és fictici. L’aposta immersiva d’Arasa en aquest joc entre versemblança i biografia, però, encara va més lluny, tot afegint-hi elements tan interessants...
Moltes gràcies per la referència, Joan!
ResponEliminaConforta veure que no som sols, que hi ha algú més que creu que els llibres de text poden ser una eina valuosa, útil (jo no goso dir que imprescindible, tampoc). La intenció del meu article, més que res, era dir que els editors que fem aquesta mena d'obres mirem de ser honestos i de fer-les tan bé i tan adequades com podem, i que la nostra prioritat no és guanyar diners i prou, com molta gent sembla creure. Però tu això ho saps prou bé.
Una abraçada.
Xavier Carrasco