Ves al contingut principal

ELS JOCS DE LA FAM , DE SUZANNE COLLINS


Quin serà el llegat de l' home actual ? Suzanne Collins s'atreveix a posar el dit a la nafra en una trilogia adreçada al públic juvenil , el primer volum de la qual és l'esmentat al títol.
El canvi climàtic s'ha consumat i els Estats Units han desaparegut per esdevenir una amalgama discreta de districtes, anomenada sarcàsticament Panem, sotmesos tots amb mà fèrria a un Capitoli. La manera de subjugar la gent és la fam, una fam literal, no metafòrica. I per recordar-ne la preeminència, dos adolescents de cada districte són elegits anualment per sorteig per participar en els Jocs de la Fam, transposició cruel dels reality shows nostres (aquests serien els circenses que complementarien el Panem). El guanyador o guanyadora serà qui es mantingui viu l'últim, malgrat les trampes , traïcions o antipaties d'espectadors i (atenció!) patrocinadors.
Katniss, una jove caçadora, es presenta voluntària per estalviar una mort segura a la seva germana petita , i com en un Laberint distòpic, li tocarà lluitar amb els monstres de la crueltat i de la traïció i fins i tot amb l'amor.
L'acció és desbocada i deixa literalment sense alè l'espectador, i la narració, més que eficaç. No cal demanar-li més. El lector expert hi trobarà referències múltiples i fins i tot hi albirarà tot de mecanismes (la trampa y el cartón), que n'hi ha. Però si, trilogia o no, amb pel·lícules o sense, malgrat la comercialitat que traspua tot plegat, l'obra serveix per incitar a la lectura i, arribat el cas , a la reflexió ètica i la rebel·lió, encara que sigui utòpica i adolescent, pagarà la pena.
Afegirem per últim que es tracta d'un llibre ideal per a la creació de booktràilers. Ho diem amb coneixement de causa.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'EXPEDICIÓ DEL DOCTOR BALMIS, DE MARÍA SOLAR

Tot just avui acabo l’esplèndid L’expedició del doctor Balmis, de María Solar, editat per Bromera. Un llibre que opta al Premi Protagonista Jove i que es llegeix d’una tirada. Mestre Portell en parla dient que es tracta de “Dickens a la gallega”. Jo no m’atreveixo a corroborar-ho, però el que sí que puc afirmar és m’ha agradat molt. La novel·la té un rerefons històric i, afegim-ho també, heroic. En el context de l’Espanya de començaments del segle XIX, on la fam i la malaltia s’acarnissen amb la majoria, els més desafavorits són la canalla. Els orfenats estan plens de nens i nenes abandonats pels pares perquè són fills il·legítims o senzillament perquè no poden ser alimentats. I allà depenen de la caritat i de la manera de fer d’institucions desbordades (ordes religiosos, diputacions) que encara no saben què és un infant. Ho dic en sentit figurat, per descomptat: la infància, com a etapa vital, és un invent recent. I hem passat de la ignorància cruel al consentiment total...Però això s…

DIETES LECTORES

Sovint d’un temps ençà es parla molt de la necessitat d’un canvi a l’escola. Al marge de la conveniència o no de marejar la perdiu amb un tema tan transcendental, sobta la desimboltura i, ateses les obvietats, la impunitat amb què se’n parla. I més encara si professionals de qualsevol àmbit, tot i ignorar-ho tot del pa que s’hi dóna, a peu d’aula, en parlen com si tal cosa. Tothom pot dir-hi la seva, només faltaria, però el soroll generat i les contraordres esgrimides no deixen remar en la direcció que caldria.

La mateixa desorientació es podria aplicar a la gastronomia i/o a la nutrició en general. Productes que de cop i volta es posen de moda, tendències dietètiques (arcaiques, prescriptives...), judicis de valor diversos per a la perplexitat dels menjadors, que som tots.
Però no vull parlar ni d’educació ni de nutrició, sinó tot el contrari. M’explico. Treballo en el primer d’aquests àmbits i confesso que m’agrada menjar. Però em ve de gust estirar el fil d’una metàfora per glossar u…

LLEGIR PER CREAR IMATGES

Fa temps que els mitjans de comunicació es fan ressò dels canvis que si us plau per força està experimentant l'escola. Vist a peu d'aula, tot i el soroll generat (i les aportacions: sinceres, apassionades, generoses, preocupades... fins i tot, producte de la ignorància també) m'envaeix el dubte. Raonable però dubte. Toca innovar perquè és bo o senzillament perquè toca? No en sé pas tant com per pontificar sobre la qüestió. Deixem-ho per als opinadors professionals en tota la seva gradació. Del que sí que estic convençut és que no és cap mal acostar la vida i l'escola, prescindint de les parets que les separen. Dissenteixo del tot de les veus apocalíptiques, tal vegada benintencionades però possiblement... ehem ... desinformades, que afirmen categòricament que la lectura ha perdut la partida davant de les pantalles (les que siguin). Perdoneu l'acudit fàcil i procediu a l'esquinçada de vestidures preceptives. Per què? Perquè nois i noies atrets al cinema pel reclam l…