Passa al contingut principal

LA VERITAT NO SERVEIX DE RES, DE RAMON BREU

Afegeix la llegenda

El primer que em passa del cap per parlar d’aquesta magnífica novel·la és la rotunditat del títol, que sembla adir-se amb aquests temps de postveritat (o tal vegada de prementida, com albiren alguns).
En Pere Teixidor, d’extracció humil, treballa per a una agència de detectius en la Barcelona que amb prou feines s’ha espolsat l’estraperlo. Arran dels encàrrecs que li encomanen entra en contacte amb llocs i sobretot personatges que pel seu origen no hauria d’haver conegut: l’ambient dels combats de boxa, els cercles selectes dels oligarques afins al règim, les starlettes de mig pèl... tot amanit amb la contenció i la corrupció d’uns anys de pau aparent (encara no són pas els veinticinco). La dicotomia vici privat/pública virtut s’encomana al nostre heroi, envoltat d’uns secundaris de luxe. I la xicota de tota la vida queda eclipsada per una noia de club d’alterne. Però no serà pas l’última transformació d’en Pere.
Un cop acabat el llibre, es gesta la pregunta: per a quan la continuació?
El que captiva des dels primers compassos és la descripció (i els evidents contrastos) dels ambients d’una època tan propera objectivament i alhora tan llunyana. I és d’agrair que el nostre imaginari, ja prou nodrit de temes de novel·la negra d’arreu, pugui alimentar-se d’una ficció que de tan a l’abast ens resulta desconeguda. Els lectors d’en Breu han llegit polars, giallo, ...segurament també novel·la nòrdica, però possiblement (i parlo per mi) no tenien, fins ara mateix, imatges d’una Barcelona més grisa que no pas negra.
De La veritat... me n’han seduït des del principi les músiques, les olors, les maneres de parlar, els escenaris, la imatgeria de l’època. I les al·lusions al cinema (que es noti que l’autor és tota una referència estatal en l’àmbit de l’educació audiovisual).
També me n’ha agradat el biaix quitxotesc d’en Pere, que arriba a arrencar l’orella al sogre (passa al final, però no és spoiler, vaja, crec) per no poder clavar queixalada als dolents de debò. I aquesta és la qüestió, abans i ara. Hi ha qui actua amb total impunitat, i que tot i que l’enxampin de ple, no pagarà pels seus delictes. De què ens sona aquesta cançó? El títol és tota una declaració de principis.

.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CAMINS D’AIGUA, DE RAIMON PORTELL

Després de llegir-lo amb avidesa, em veig ara obligat (sense que sigui cap imposició externa) a glossar un llibre que, a dreta llei, no he acabat de llegir en la seva totalitat. M’explico. Parlant amb propietat, Camins d’aigua, com el volum previ, Camins de nit, tot i el gruix (considerable i farcit de moltes i molt bones pàgines), no són sinó dos episodis d’una obra que adopta la forma de trilogia, La llum d’Artús. I la tercera part encara no ha sortit! D’aquí que la lectura sigui forçosament inconclusa. De què parla Camins d’aigua? Si no heu llegit (encara) Camins de nit, feu-ho. En primer lloc per entendre la col·locació de les peces que convergiran, inexorablement, en una impressionant partida d’escacs on el Vell Continent serà el tauler. Però sobretot, per familiaritzar-vos amb una saga que val la pena conèixer. Tot s’articula a partir d’una Història amb majúscules alternativa que condiciona una Geografia també amb majúscules alternativa, on, passat el desconcert inicial, es poden …

A BOCA DE CANÓ, DE MANEL ÀLAMO

Els adolescents, lectors o no, poden tenir moltes mancances, però saben distingir les coses autèntiques d'aquelles que no ho són. Per això cal donar-los a tastar de totes totes A boca de canó, un llibre que arribarà a la fibra sensible del lector per poc que s'hi acosti. Es tracta d'una història recurrent, que a mi m'ha recordat, salvant les distàncies, dues grans pel·lícules de Clint Eastwood: Million Dollar Baby i Grand Torino, i que segueix l'esquema heroic clàssic. I això no és un retret, sinó una garantia de bon ofici de l'escriptor. Un vell malcarat (o no), fracassat (això sí) pot exercir de pare/mentor i redimir un/a jove abocat a una vida sense nord. Vera és una noia sense pare, amb una mare drogoaddicta, que troba el seu únic consol xutant a porteria. I se'n surt, destrossant el vell tòpic que les noies no saben jugar a futbol. La seva vida, i la d'un entrenador sobrevingut, una vella glòria del València malbaratada, faran un tomb decisiu quan …

MOTS ENCREUATS D'ESTIU